Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017

Giorgio Rebuffi-ΜΠΡΡ! ΤΙ ΚΡΥΟ! (1963)

Ο Giorgio Rebuffi (7 November 1928 - 15 October 2014), υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους και παραγωγικότερους ιταλούς κομίστες γνωστός περισσότερο ως δημιουργός του Τιραμόλα. Ανάμεσα στους αγαπημένους μου χαρακτήρες τον οποίο δημιούργησε η πένα του το 1959, ήταν και ο αναρχικός λύκος της στέπας Pugacioff. Στην οκτασέλιδη ανέκδοτη στην χώρα μας ιστορία που δημοσιεύω με τίτλο ΜΠΡΡ! ΤΙ ΚΡΥΟ! (1963), παίρνουν μέρος οι Κάρλο-Πέπο (Cucciolo and Beppe) καθώς και ο συμπατριώτης του κοζάκος Ιβάν (Ivan Ilià).
Δίχως το χάρισμα της ομιλίας αλλά με αστεία ρώσικη προφορά η οποία μεταφέρεται και στις σκέψεις του, έχει επίσης μια άσβηστη επιθυμία να καταβροχθίσει τον τροφαντό κακοποιό Βαρελη (Bombarda) ή τουλάχιστον τον φίλο του Λουκάνικο (Salsiccia).
Και μετά την απαραίτητη εισαγωγή, μερικές προσωπικές αλλά εγκυκλοπαιδικές σημειώσεις:

Με αφορμή την πρόσφατη παρακολούθηση της ταινίας "Όσα Παίρνει ο Άνεμος" (1939) την οποία by the way θεωρώ από τις καλύτερες του παγκόσμιου κινηματογράφου, άρχισα να διαβάζω την ιστορία του αμερικανικού εμφύλιου που ποτέ μέχρι τότε δεν με ενδιέφερε.
Με αφορμή το όνομα του προαναφερόμενου λύκου άρχισα να διαβάζω για τον ρωσσοτουρκικό πόλεμο(1768-74).
Διαβάζω στο λήμμα της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας λοιπόν ότι το όνομα του ο Ρεμπούφι το εμπνεύστηκε από τον
Ιβάνοβιτς Πουγκατσιόφ (1742 - 21 Ιανουαρίου 1775) ο οποίος ήταν Κοζάκος γαιοκτήμονας, ηγέτης (αταμάνος) μιας φοβερής κοζάκικης εξέγερσης (1773-1774) της περιοχής του Ντον κατά της τσαρίνας Αικατερίνης της Μεγάλης της Ρωσίας. Ατίθασος και σκληρός χαρακτήρας, μπορεί να θεωρηθεί πρόδρομος των αγροτικών επαναστατών της Ρωσίας. Το μίσος του εναντίον της τσαρίνας και οι σκληρές μέθοδοί του, εξέφραζαν βασικά την απελπισμένη διαμαρτυρία εναντίον ενός συστήματος που, για να εποικίσει μισοέρημες εκτάσεις, μετέφερε εκεί με τη βία πλήθη δουλοπάροικων· και ήταν ακόμα η απεγνωσμένη άμυνα των απόκληρων εναντίον της τσαρικής απολυταρχίας, που δεν ήταν διατεθειμένη να κάνει την παραμικρή μεταρρύθμιση.
Οκτασέλιδη ανέκδοτη ιστορία του Πουγκατσώφ σχεδιασμένη από τον Geosge Rebuffi μεταφρασμένη από το πρωτότυπο:
1 σχόλιο: