Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Πρίγκιπας Βάλιαντ -Μονομαχία στην Ιρλανδία (1953)

Πρίγκιπας Βάλιαντ 1. Μονομαχία στην Ιρλανδία
Σενάριο :   Harold Foster (1892-1982)
Εκδότης: Modern Times
Μετάφραση:  Τατιάνα Γαλάτουλα
Εικονογράφηση: Harold R. Foster
Σελίδες:  68  
ISBN: 9789608488618  
Ημ. Έκδοσης: 01/04/1998
Σάρωση: 300dpi 
Μέγεθος αρχείου cbr:  222 Mb
Θα το βρείτε εδώ!

Διασχίζοντας την πέτρινη πύλη του χρόνου που οδηγεί στον Μεσαίωνα, ο πρίγκιπας Βάλιαντ μέσα από τις περιπέτειες του ως ιππότης του βασιλιά Αρθούρου, δίνει την ευκαιρία στον συγγραφέα να αποδώσει πιστά κάθε λεπτομέρεια της μεσαιωνικής ζωής και των χρόνων μετά την πτώση της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας.
Αρκετές φορές ιδιαίτερα στα πρώτα στριπ ο Φόστερ αναμιγνύει αριστοτεχνικά μυθολογικά και μεταφυσικά στοιχεία. Πρόκειται για ένα αριστούργημα της ένατης τέχνης (κάθε καρέ κι ένας πίνακας ζωγραφικής) δυστυχώς όμως, όχι τόσο γνωστό στην χώρα μας.
Κυκλοφόρησαν επτά τεύχη. Ο αριθμός που βλέπετε στην βάση των σαρωμένων σελίδων, είναι ο αύξων αριθμός των στριπ που κυκλοφόρησαν το 1953-4
Έτσι ο πρώτος τόμος περιέχει τα #859 26/7/53 έως #912 1/8/54.








"Ένα από τα κλασσικότερα και ιστορικότερα αμερικάνικα στριπάκια. Πρωτοδημοσιεύτηκε Σαββάτο 13/2/1937, έβγαινε ένα στριπ κάθε εβδομάδα, εξ'αρχής έγχρωμο και από το #16 ολοσέλιδο. Παρέμεινε ολοσέλιδο μέχρι το #1788 το 1971 οπότε και σχεδιάστηκε για τελευταία φορά από τον δημιουργό του τον Hal Foster, ο οποίος όμως συνέχισε να γράφει σενάριο μέχρι το 1980. Το στριπ συνεχίζεται μέχρι και σήμερα (70 χρόνια μετά), έχει ξεπεράσει τα 3500, αν και από κάποιο σημείο μετά το 1971 σταμάτησε να είναι ολοσέλιδο και πλέον είναι μισή σελίδα έκαστο."

"Πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Prince Valiant εμφανίστηκε στο «Πρώτο» στις αρχές της δεκαετίας του '60. Το «Πρώτο» ξεκίνησε σε φορμάτ εφημερίδας με κόμικ, που ανάμεσα τους υπήρχε και ο Mandrake ο Μάγος.Μετά από μερικά φύλλα εφημερίδας το «Πρώτο» άλλαξε μορφή και κόπιαρε τον «Θεατή».
Το Prince Valiant διαδραματίζεται σε μια περίοδο που ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά. Στην περίοδο που ακολούθησε την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και σε εμάς δεν διδάσκεται αφού ασχολούμαστε με το Βυζάντιο. Για του Γερμανούς όμως είναι μια σημαντική περίοδος, αφού κατέληξε στην ενθρόνιση του Καρλομάγνου. Ως εκ τούτου το Prince Valiant ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στην Γερμανία. Το κούρεμα του πρίγκηπα, έδωσε την ονομασία του σε ένα δημοφιλές κόψιμο μαλλιών στις πιτσιρίκες της πρώτης μεταπολεμικής εποχής στην Δυτική Γερμανία, που ονομαζόταν Prinz Valiant.
Στρατιωτάκια εμπνευσμένα από τον Prince Valiant έβγαλε η γερμανική Elastolin στα 55 mm, από σκληρό πλαστικό".

(Πηγή) http://www.greekcomics.gr





Ο μεγάλος επικός 
(Λίγα λόγια για τον μεγάλο κομίστα
και το έργο του)

"Τα πρώτα βήματα. Γεννήθηκε στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας, στον Καναδά. Εκανε πολλές χειρωνακτικές εργασίες ώσπου, το 1921, βρέθηκε, με μια μοτοσικλέτα, στο Σικάγο για να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών. Μετά τις σπουδές του άρχισε να εργάζεται ως εικονογράφος διαφημιστικών καταχωρήσεων ως το 1929, οπότε και του ανατέθηκε να αναλάβει τον σχεδιασμό των περιπετειών του Ταρζάν σε μορφή κόμικς στριπ. Δέχθηκε, σχεδίασε μάλιστα και το πρώτο επεισόδιο (από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς) αλλά κατόπιν προτίμησε να επιστρέψει ξανά στη διαφήμιση. Η ολική επαναφορά έγινε δύο χρόνια μετά, οπότε και ανέλαβε ξανά την εικονογράφηση του Ταρζάν, μόνο όμως την ολοσέλιδη τετράχρωμη κυριακάτικη βινιέτα της περιπέτειας. Ωσπου, το 1937, να του ανατεθεί η εμψύχωση στο χαρτί ενός άλλου ήρωα: του Πρίγκιπα Βάλιαντ, ενός ιππότη οι περιπέτειες του οποίου συμπλήρωναν τους περιπετειώδεις μύθους της σάγκα του Βασιλιά Αρθούρου.

Η επιτυχία. Ο Πρίγκιπας Βάλιαντ συνδύαζε την καθαρόαιμη περιπέτεια με την άρτια εικονογράφηση. Ο Φόστερ, εξαιρετικός γνώστης της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος, με αδρό σκίτσο, χωρίς τη χρήση «μπαλονιών» αλλά πάντα με επεξηγηματικό πλάγιο λόγο να συνοδεύει τις εικόνες του υπό τη μορφή μικρών κειμένων και με την εντελώς ξεχωριστή χρήση των τεσσάρων χρωμάτων της λιθογραφίας, φιλοτέχνησε πραγματικά εικαστικά αριστουργήματα ­ που διαβάζονταν. Τελειομανής, λέγεται ότι κάθε σελίδα των ιστοριών του του έπαιρνε περί τις 50 ώρες δουλειά την εβδομάδα! Η επιμονή του πάντως επιβραβεύθηκε. Οι ιστορίες του Πρίγκιπα Βάλιαντ θεωρήθηκαν κλασικές ­ και ανατυπώνονται ακόμη.

Γιατί τον θαυμάζουμε. Επειδή είναι από τους βιρτουόζους της καθαρής γραμμής και του χρώματος αλλά και από τους καλύτερους κολορίστες στην ιστορία των κόμικς. Και επιπλέον, διότι με τη σκληρή εργασία του ανέδειξε το απόλυτο πάθος του για την αναπαράσταση αδιευκρίνιστων ιστορικά περιόδων και των αυθεντικών λεπτομερειών τους. Μαζί με τον Αλεξ Ρέιμοντ και τον Μπερν Χόγκαρθ θεωρούνται οι μεγάλοι επικοί στη σύντομη ιστορία των εικονογραφημένων αφηγήσεων.

Στην Ελλάδα. Στο περιοδικό «Ταρζάν» (Δραγούνης), που κυκλοφορούσε στη χώρα μας τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, έχουν τυπωθεί ελάχιστες από τις κλασικές ιστορίες του, χωρίς την υπογραφή του. Πριν από δύο χρόνια όμως κυκλοφόρησαν μερικά άλμπουμ των ιστοριών του Πρίγκιπα Βάλιαντ από τις εκδόσεις Modern Times, με εξαιρετική φροντίδα και στην τυπογραφική εμφάνιση και στην απόδοση των κειμένων. Δυστυχώς, η μικρή ανταπόκριση της ελληνικής αγοράς δεν επέτρεψε στην έκδοση να ολοκληρωθεί."
(Πηγή) http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=140348


"Αμερική, 1937. Τα κόμικ, με τη μορφή “λωρίδων” (comic strip) έχουν μπει για τα καλά στις αναγνωστικές συνήθειες των αναγνωστών. Εκδοτικά αποκαταστημένα και εμπορικά δημοφιλή, διάγουν περίοδο εξαιρετικής άνθησης. Ο κατάλογος των ηρώων με τις ασύλληπτες ικανότητες όλο και μακραίνει.

Αντιλαμβανόμενος ότι το σημείο κορεσμού είναι κοντά, ο Hal Foster, ο ήδη πετυχημένος σχεδιαστής του “Ταρζάν”, ξεκινά την εξιστόρηση (σενάριο και σχεδίαση ) των περιπετειών του Prince Valiant.
Ο πρίγκιπας Βάλιαντ (Prince Valiant) είναι ένας ιππότης νορβηγικής καταγωγής που χάρη στην εξυπνάδα και τη γενναιότητα του βρίσκει τη θέση του στην αυλή του βασιλιά Αρθούρου. Ο ρεαλιστικός του σχεδιασμός και η έλλειψη “μπαλονιών”  κατά την αφήγηση, δικαιωματικά του δίνουν τον αέρα επικού μυθιστορήματος.
Η σειρά ξεκίνησε στις 13 Φεβρουαρίου του 1937 και γιόρτασε προσφάτως τα εβδομηνταπέντε της χρόνια!
Κυκλοφορεί εκ νέου, δεμένη σε τόμους με σκληρό εξώφυλλο, από τη Fantagraphic Books".
Της Μαρίας Τζαμπούρα



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου