Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

BLUEBERRY - Ο Χαμένος Καβαλάρης

"Η ιταλική  αθλητική εφημερίδα “Gazzetta dello Sport”  ξεκινάει την έκδοση των  άλμπουμ με τις περιπέτειες του θρυλικού χαρακτήρα, που δημιούργησε για το παιδικό γαλλικό περιοδικό “Pilote” το 1963 ένας άγνωστος τότε νεαρός καλλιτέχνης που υπέγραφε την εικονογράφηση με το όνομα Jean Giraud.
Ο ιππέας του αμερικανικού ιππικού, εκεί γύρω στην περίοδο του Εμφυλίου έγινε δημοφιλέστατος, ενώ ο εικαστικός δημιουργός του (σε σενάρια του Jean-Michel Charlier) έγινε πασίγνωστος με το ψευδώνυμό του: Moebius.
Ο “Μπλούμπερρυ” -πραγματικό του όνομα Μάικλ Στίβεν Ντόνοβαν- αν και Νότιος στην καταγωγή υπηρέτησε σαν υπίλαρχος στο ιππικό των Βορείων και μετά το τέλος του πόλεμου συνέχισε να μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μαύρων πρώην σκλάβων. Σαν concept η ιστορία διαφέρει ριζικά από τα αντίστοιχα αμερικανικά στάνταρτ των γουέστερν ιστοριών, αλλά και από το ιταλικό σπαγγέττι, που μόλις άρχιζε να κάνει την εμφάνισή του στον κινηματογράφο.
Η ιταλική αθλητική εφημερίδα αρχίζει από αύριο να εκδίδει τα άλμπουμ με τις περιπέτειές του, αλλά μάλλον αυτά δεν θα φτάσουν ίσαμε εδώ, επειδή τα ένθετα των ξένων εφημερίδων δεν τις συνοδεύουν στις εκτός Ιταλίας διανομές τους.
Ο πρώτος τόμος το “Οχυρό Ναβάχο” είχε δημοσιευτεί και στα ελληνικά σε συνέχειες στο ποικίλης ύλης παιδικό περιοδικό “Αστερίξ” (έκδοση Σπανός) το 1968."
To παραπάνω σχόλιο είναι του Γιώργου Βλάχου.

Ακολουθουν κάποια σχέδια του ήρωα από τον μεγάλο καλλιτέχνη.









 Blueberry - l’homme au poing d’acier - dessin pour la couverture originale (1970)

 
Σχέδιο που έγινε κατόπιν παραγγελίας.

Με σκοπό να δωθεί η ευκαιρία σε όλους να έχουν ένα δείγμα της σειράς σάρωσα ένα άλμπουμ του.
Στο παρακάτω λινκ υπάρχει το νούμερο 7 της "ΣΥΛΛΟΓΗ ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ" με τίτλο "Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ" που κυκλοφόρησε από την ΜΑΜΟΥΘ COMIX το 1999.


https://onedrive.live.com/?cid=af3dd4092ab1445c&id=AF3DD4092AB1445C!1898&ithint=file,cbr&authkey=!AChZUW8VSPVNSc8

2 σχόλια:

  1. Welcome back φίλε Απρόσιτε !
    Αν και "αδικείται" σε αυτή τη σειρά ο Moebius, δεν του δίνεται η ευκαιρία να ξεδιπλώσει την απίστευτη φαντασία του, η καλλιτεχνική δουλειά του είναι όπως πάντα εξαιρετική !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς σε βρίσκω φίλε Χρήστο!
    Όντως κλασικό παλιομοδίτικο γουέστερν δεν είναι κι ότι καλύτερο για τα χεράκια του αλλά ότι και να πιάσει γίνεται χρυσάφι. Έχεις δίκιο πάντως. Το σχέδιο του είναι περισσότερο σε αυτή την σειρά που αξίζει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή